Освіта у світі тварин

Тварини вміють багато. Наприклад, дельфіни афаліни, які живуть в Акулячій затоці біля берегів Австралії, відламують шматки губок і скребуть їх по дну, сполошуючи рибу, що зачаїлася в піску чи між камінням. За допомогою ехолокації її не виявляти, а вигнати з укриття можна. Губкою шкребти зручніше, вона захищає дзьоб дельфіна від пошкоджень. Ця методика полювання дуже ефективна, але вона нероджена, їй треба вчитися. Вчителями виступають виключно матері, від сторонньої дорослої особини її перейняти неможливо. Аналіз мітохондріальної ДНК свідчить, що всі дельфіни, які використовують губки для прочісування дна, мають спільну родину. Тварини, які не володіють цією технікою, полюють іншими способами, а «губочники» тримаються окремо.

Репутація умільців давно і міцно закріпилася за шимпанзе. Їх популяцію в національному парку Таї (Кот-д'Івуар) більше 35 років вивчають спеціалісти Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка під керівництвом Крістофа Боша (Christophe Boesch). Ці мавпи вивужують мурахи та терміти, опускаючи в них гнізда тонкі палички. Вони також освоїли більш досконалий спосіб розбивання горіхів і розбивати їх не на землі, а на колоді або корінні, а замість молотки вони служать камінь або товста гілка - різні групи мавп використовують різні техніки. Ці методики теж доводиться освоїти, і пройде не один рік, перш ніж юна мопка навчиться у матері правильно розбити горіх.

Дельфінів і шимпанзе об'єднує одне дивовижна риса: складна техніка добування їжі опановують переважно самки. Так, якщо самка дельфіна користується губкою, її вміння переймають більше 90% дочок та менше половини синів, хоча і самі чоловіки це потребує б. У шимпанзе така ситуація - близько 80% горіхів розбивають самки, причому роблять це не тільки частіше, але й ефективніше за чоловіків. Ловлі терміти дочки також навчаються швидше і роблять це більш професійно, ніж сини, точно копіюючи методику матері.


Комментарии

Популярные сообщения